Diablo II: Lord of Destruction

Повече от 8 месеца банда герои бродят из дебрите на Diablo II. Още докато армията от фанатизирани фенове на второто Diablo събираше мощ и набъбваше в геометрична прогресия, от Blizzard обявиха, че вече се потят над expansion pack за хитовото си заглавие. Lord of Destruction (LoD) трябваше да премине през всичките фази на бета тестовете и да удари с трясък магазините някъде в началото на пролетта. Blizzard, обаче, не изневериха на традицията да бавят до краен предел дългоочакваните upgrade-пакети и LoD кацна по рафтовете на магазините едва в началото на юли.

Подобренията и промените, които получаваме с инсталирането на Lord of Destruction, са очевидни за всеки, който е минал поне веднъж четирите дйствия на оригигиналното Diablo II. Въпреки това си мисля, че с този експанджън играта добива вида, който трябваше да има още в края на миналото лято, когато се появи (а помним как тогава се вихреха жестоки спорове дали все пак Blizzard заслужават respect, щом през 2000 г. пускат игра с разделителна способност 640х480).

Всъщност D2:LoD не е просто самостоятелен expansion и прилича по-скоро на нещо като service pack за оригиналната игра. Прибавя се само към вече инсталиран Diablo II и, за да започнете каквито и да било занимавки с expansion-на, трябва да си подсигурите приблизително 1100 мегабайта свободно място по твърдия диск, където се разполагат данните от първите две CD-та на Diablo 2. След това играете само с диска на Lord of Destruction. А ако искате да не сменяте CD-та, трябват ви поне 1,7 GB…
Но както е редно, с танцова стъпка, небрежно и на пръсти, се изнасям в посока към моето PC, за да ви представя разните нови видими и не чак толкова видими щуравини.

ИнтерFace-Off :-)

От техническа гледна точка най-оценимото нововъведение е възможността за игра в режим 800х600, липсата на което беше един от основните минуси на D2. Струва ми се, че самата графична система също е била пипната както трябва и картината като цяло изглежда по-блага. След няколко седмици блъскане на LoD дизайнът на оригиналното Diablo II вече малко ми се поразмива, но все пак ми се струва, че по нивата са добавени изключително много дребни и почти незабележими детайли, които обаче правят атмосферата още по-диаболична :-). Всичко това е гарнирано с най-бомастичните графични спецефекти, които се предлагат от най-популярните съвременни видеокарти. По този начин, въпреки че не се възползва пълноценно от възможностите на 3D-ускорителите, D2: LoD е станал още по-красив.

Интерфейсните нововъведения са ключовото подобрение по геймплея. В LoD имате опция да си зададете две конфигурирации от оръжия, които можете да преключвате с един-единствен клавиш (по този начин се избягва досадното щракане и заниманията с боклуците в инвентара). Така мигновено можте да преобурудвате вашия герой, ако срещу него изникне някакъв нов ид гадини, които изисква коренно различна тактика.
Освен това вторият комплект оръжие ви озволява да освободите място в своята торба допълнителнителни предмети. Благодарение на това инвентарът се оказва по-широк. Допълнително пространство за складиране на плячката предоставя и personal stash сандъка. След постигане на 30-то ниво героят ще може да трупа много повече от 200 000 монети в съндъка си – таванът скача на 800 000. Картата, която по принцип заема цял екран и подло скрива красотите на нивата (а както знаем, те заслужават да бъдат гледани постоянно) вече може да бъде смачкана в единия край на екрана, което според мен е предостатъчно в повечето случаи.

Друго интересно нововъведение по отношение на интерфейса са новите функции на колана. Повечето играчи разпределят по него различните видове potion-и в отделни колони по видове. Ето защо в LoD можете да задържите SHIFT, да кликнете върху някоя бъчонка от инвентара и тя директно ще бъде изпратена в съответната колона с елексири от същия тип (ако има свободно място, разбира се). Полезна новост е командата repair all, която присъства при всички ковачи. Тя води до ремонтирането на всички обекти в инвентара, които са повредени.

Всичко това спестява доста време, когато правите спешни посещения по градовете за вдъхване на кураж и пазарни занимания. Вече можете да си предефинирате 16 бързи клавиша за избор измежду достъпните умения.

Might & Magic

По време на beta test цикъла са били поправени и ребалансирани всички герои от оригиналното Diablo II. Разбира се, старите бойци и магьосници могат да се разхождат и в Lord of Destruction, но преди това трябва да бъдат конвертирани в expansion characters.

Що се отнася до новите геройги те са два вида - Druid (което според един речник означава жрец на древните келти) и Assassin (предизвикателна мацка - наемен убиец, която, както личи от името, освен всичко друго си има изобилие от ass :-)). Следва официалното им представяне…

Druid - Прогонени от варваските им братя преди стотици години, друидите напускат родните си земи и се заселват в северните гори. Представляват номадско племе, съставено от бойци с поетическо мислене. Владеят преобрзяването на човешкото тяло в див звяр и това им гарантира овладяването на способности, които никой простосмъртен не познава.
Трите вида специални умения на тези герои са стихийните атаки, видоизменяне (или ако предпочитате - превъплащаване) и призоваване на различни видове духове и същества.

В първата категория попадат атаки, базирани на природните стихии вятър и огън. В това число влизат няколко вида торнадо, вулканични кратери, бълващи лава с пълна сила, магия за разцепване на земята и дори заклинание, което предизвиква ураган. Всичко това е гарнирано с пожеланя за много кофти късмет на враговете.

Вторият вид умения позволяват на Druid-a да се трансформира в мечка или във вълк (warewolf/warebear). В тази си форма героят придобива разнообразни способности, които варират от просто по-подли атаки до кражба на живот и мана с всеки удар. Дървото на уменията е организирано по начин, степенуващ ползата от тях във формата на мечка или вълк...

Източник : pcmania.bg